1. DE
  2. ENG
  3. SLO
  4. HRV
Instrument pretpristupne pomoći SI EU HR

Gdje se nalazim: Početna » Vijesti

Provedena edukacija za biciklističke vodiče u okviru projekta Mura-Drava.Bike1.6.2011

Provedena edukacija za biciklističke vodiče u okviru projekta Mura-Drava.Bike

Potvrde o uspješno završenoj edukaciji za biciklističke vodiče primilo je 19 novih biciklističkih vodiča iz Hrvatske i Slovenije na konferenciji za medije održanoj 24. srpnja 2011. u Toplicama Sv. Martin. Edukacija je provedena u okviru projekta Mursko – dravske biciklističke staze (MURA-DRAVA.BIKE), financiranog i z programa IPA Slovenija – Hrvatska, a za koordinaciju ove aktivnosti te podugovaranje izvođača bila je zadužena Regionalna razvojna agencija Međimurje – REDEA. U provedbi projekta sudjeluje ukupno 10 partnera iz Hrvatske i Slovenije, a vodeći partner je Regionalna razvojna agencija Mura iz Murske Sobote.

Radi se o prvoj edukaciji za biciklističke vodiče tog opsega u Hrvatskoj. Edukaciju je provodilo Međimursko veleučilište u Čakovcu, a započela je početkom srpnja 2011. Teorijski dio predavanja obuhvaćao je 60 nastavnih sati i pokrivao kulturne i povijesne značajke četiriju regija uključenih u projekt (Međimurska i Varaždinska županija u Hrvatskoj te Pomurje i Podravje u Sloveniji), orijentaciju u biciklizmu, upotrebu GPS-a, osnove kartografije i meteorologije, osnove sportske fiziologije, prvu pomoć u biciklizmu, sigurnost vožnje, servisiranje i održavanje bicikala, komunikacijske vještine i animaciju grupe te druge relevantne teme.p

Nakon završene teorijske obuke, sudionici su biciklima prolazili mursku i dravsku biciklističku stazu koja je prethodno dogovorena također u okviru projekta, a održano je i nekoliko vježbi iz orijentacijskog biciklizma. U ukupno 84 praktične nastave prošli su gotovo 300 kilometara staze uz rijeke Muru i Dravu i posjetili brojne točke interesa. Osobito je zanimljivo što su sudionici sami pripremali itinerer za pojedine lokacije, te iako je mnogima od njih ovo bilo prvo tako iskustvo, izvrsno odradili posao i oduševili kolege. Iz povratnih informacija sudionika kako za vrijeme trajanja edukacije, tako i na samoj konferenciji, iščitavalo se veliko zadovoljstvo organizacijom i kvalitetom edukacije, ali i - što je još važnije - velika oduševljenost atraktivnošću staze i popratnih sadržaja.