1. DE
  2. ENG
  3. SLO
  4. HRV
Instrument pretpristupne pomoći SI EU HR

Gdje se nalazim: Početna » Biciklističke trase » Murska

Murska trasa

Murska trasa

Bez obzira na to jeste li o Pomurju već mnogo toga čuli ili o njemu ne znate gotovo ništa, tijekom vožnje bicikla po ovom pomurskom krajoliku korak po korak otkrivat ćete bogatu povijest regije, njezinu kulturu, prirodu i ljude.

Murska trasa projekta nastavak je Europske trase Murradweg. Trasa uz Muru desnom obalom ukupne je duljine 117 km, dok je trasa po lijevoj obali ukupne duljine 93 km.

Cijela trasa podijeljena je na nekoliko dionica: lijevom obalom, desnom obalom i trasa u Hrvatskoj koja se može voziti cestovnom dionicom ili pak dijelom kroz uređene makadamske puteve.Osim osnovnih trasa, dionica je podijeljena u kraće etape i tematske izlete.

Prirodne znamenitosti
Prirodne znamenitosti

Ponekad se čini da krajolik uz rijeku Muru još uvijek živi u potpunoj harmoniji s prirodom. Mnoge prirodne značajke, poput termalnih izvora i mrtvaja Mure, lijepo upotpunjuju edukacijske staze, vrtovi i ribnjaci koje je stvorio čovjek. Zajedno predstavljaju savršeni scenarij za odmor podalje od gradske vreve.

Tijekom vožnje bicikla kroz šume, mimo travnjaka i prostranih polja, uskoro ćete upoznati i životinjski svijet te brzo ustanoviti zašto su upravo rode zaštitni znak krajolika uz rijeku Muru.

Kulturne znamenitosti
Kulturne znamenitosti

Područje uz Muru prava je riznica kulturnih znamenitosti koje se nalaze na obje riječne obale. Brojne crkve, obnovljeni dvorci, tematski i klasični muzeji te druge zanimljivosti nižu se jedna za drugom. Zajedno čine raznoliku zbirku koja posjetitelja sama po sebi navodi na razmišljanje o bogatim prošlom i sadašnjem kulturnom događanju na ovim prostorima.

Sportske aktivnosti

Kao aktivne sportaše bez dvojbe će vas privući i druge sportske aktivnosti koje se nude na Muri ili uz nju. Zahvaljujući povoljnim karakteristikama i dosta brzom protoku, Mura je idealna za spuštanje na splavi ili u kanuu, a na mirnijim dijelovima pogodna je i za ribolov.

U blizini biciklističkih staza s lakoćom ćete pronaći i klasičnu sportsku ponudu koja obuhvaća jahanje, teniska igrališta i bazene. Ako vam na proputovanju krajolikom uz Muru zatreba odmor od bicikla, stigli ste na pravo mjesto.