1. DE
  2. ENG
  3. SLO
  4. HRV
Instrument pretpristupne pomoći SI EU HR

Gdje se nalazim: Početna » Kako koristiti

O GPS kartama i primjeni

Većina današnjih ručnih GPS uređaja podržava učitavanje rasterskih karata i njihovu upotrebu u navigaciji. To znači da se na memoriju uređaja mogu spremiti datoteke koje sadrže slikovni prikaz kartografske podloge i njihovo geotagiranje, kako bi bili korisni i primjenjivi za upotrebu na terenu. Koliko karata se može spremiti u memoriju, te u kojoj kvaliteti, ovisi o samom uređaju.

Kako koristiti pripremljene GPX, GPI datoteke

GPX datoteka služi za razmjenu podataka između raznovrsnih navigacijskih uređaja, a sadrži cjelokupnu trasu od Početne do završne točke, bez obzira postoji li na Vašim kartama učitanim u uređaj ta prometnica ili ne. Upravo stoga se vrlo lako koristi.

Za navigaciju se danas koristi veliki broj različitih uređaja, ovisno o potrebi, a što je direktno vezano za proizvođača uređaja. Tako postoje uređaji za avio-navigaciju, cestovnu i pomorsku navigaciju, Navigaciju za korištenje u prirodi, biciklizmu i ostali tipovi navigacije. Biciklisti najčešće koriste Garminove navigacijske uređaje, čiju osnovnu uporabu za korištenje sa našim GPX ili GPI datotekama, kao i sa rasterskim kartama, možete skinuti ovdje.

Korištenje GPS navigacijskih uređaja

Za navigaciju po stazama Mura-Drava Bike možete koristiti svoje navigacijske uređaje na način da koristite kartografske podloge koje imate instalirane na uređaju (adria topo ili neke iz vlastite arhive), te instalirate GPX datoteke označenih biciklističkih staza i tematskih izleta, kao i GPI datoteke sa POI lokacijama.
Ukoliko nemate instaliranu kartografsku podlogu, putem web portala Mura-Drava Bike možete preuzeti kartografske podloge koje smo pripremili:
- OSM karta SLO-HR-BIH  veličine 33,8 MB; u vektorskom formatu i mogućnošću routinga
- OSM karta Hrvatske veličine 16,5MB; u vektorskom formatu i mogućnošću routinga
- OSM karta projektnog područja MDBike, veličine 2,3MB; vektorski format bez mogućnosti rutinga
Karte instalirate na vlastiti ručni navigacijski uređaj pomoću softwarea koji imate instaliran za uređivanje karata. Uz karte možete instalirati i POI lokacije podjeljenje prema direktorijima.
Testirali smo korištenje karata na Garminovim uređajima EDGE 800 i Montana 650, te za njih možete vidjeti kratka uputstva koja smo pripremili. Detaljna uputstva možete potražiti na stranicama zastupnika vašeg navigacijskog uređaja. Garmin ručni uređaji

GPS sustav navigacije funkcionira i na smart phone uređajima. Isprobali smo funkcionalnost GPS sustava na Iphone uređajima sa aplikacijom SCOUT – GPS Tracker. Aplikacija postoji u Lite verziji koja je besplatna (ali ne zadovoljava sve potrebe). Full varijanta se sa App stora može preuzeti po cijeni od 2,99 USD. Ima mogućnost cyclometra, navigaciju sa instaliranom kartografskom podlogom OSM i OSM cycle, prikaz smjera i eventualni odmak od staze, import i export trackova, snimanje trasa i niz drugih upotrebljivih funkcija.  Kartografska podloga je OSM, a trase se mogu jednostavno instalirati. Ova varijanta u odnosu na ranije spomenute uređaje biciklističko-pješačkih navigacija, nema turn by turn navigaciju (routing) već samo prikaz trenutne lokacije u odnosu na trasu, te zvučni signal za upozorenje udaljavanja od trase. Također se ne prikazuju ni POI lokacije, no nadamo se da će slijedeći upgrade imati i ovu mogućnost. (NAPOMENA: Aplikacija koristi mobilni podatkovni promet)

Prilikom korištenja navigacije, za najbolji rad na terenu treba poštivati specifičnosti svakog pojedinog uređaja. Same trase se mogu snimiti u folderima GPS uređaja u datoteku trase i rute.... Kod nekih uređaja je za funkciju routinga predviđen samo jedan od direktorija i nema pravila koji!

Više o načinu korištenja možete pogledati ovdje.