1. DE
  2. ENG
  3. SLO
  4. HRV
Instrument pretpristupne pomoći SI EU HR

Gdje se nalazim: Početna » Biciklističke trase » Dravska

Dravska trasa

Dravska trasa

Vožnja biciklom uz rijeku Dravu uistinu je nešto posebno. Splet je to vožnje netaknutom prirodom i urbanim okolišem. Uz tu veličanstvenu rijeku u prošlosti je, naime, nastalo najstarije slovensko mjesto Ptuj, njezine obale predstavljaju jednu od najživahnijih točaka Maribora, a poseban pečat daje i Varaždinu. S mnogim zanimljivostima ne zaostaju ni manja mjestašca kroz koja prolazi na svojem vijugavom putu.

Međutim, na svoje proputovanje možete krenuti i drukčije, bez aktivnih gradskih točaka. Na svojem se biciklističkom putovanju možete zaustaviti na šumovitim obroncima, travnjacima i obalama koje donose čaroban osjećaj mira. Možete posjetiti mnoge kulturne i prirodne znamenitosti u blizini biciklističke staze i okrijepiti se tradicionalnim lokalnim specijalitetima. Ne zaboravite ni odlična podravska vina i toplice!

Prirodne znamenitosti
Prirodne znamenitosti

Usprkos tome što rijeka Drava teče kroz urbana središta i na nekim je dijelovima ograđena umjetnim nasipima i jezerima hidroelektrana, čini se da to uopće ne ometa njezin suživot s prirodom. Među bregovima i po ravnici rijeka polako teče svojim koritom i pruža utočište mnogim životinjskim i biljnim vrstama.

Zbog biotske raznovrsnosti uz Dravu su svoje mjesto našli mnogi parkovi prirode koji svoje biljno i životinjsko bogatstvo pokazuju svima koji ga žele vidjeti i okusiti na vlastitoj koži.

Kulturne znamenitosti

Na biciklističkom putu kulturne su znamenitosti uz rijeku Dravu posebno povezane s povijesnim događajima na ovom području. Brojna arheološka nalazišta svjedoče o ranom naseljavanju, a autentičnu kulturnu baštinu trude se očuvati i mnoga lokalna društva i organizacije.

Na putu ćete moći posjetiti razne muzeje, crkve i dvorce te doživjeti brojne tradicionalne proslave, od kojih će mnoge prikazivati stare običaje koje ovdje, možda više nego bilo gdje drugdje, ne namjeravamo zaboraviti.

Sportske aktivnosti
Sportske aktivnosti

Kao aktivne sportaše bez dvojbe će vas privući i druge sportske aktivnosti koje se nude na Dravi ili uz nju.

Po rijeci se možete spustiti čamcem, a vrlo je popularan i ribolov. Na putu se možete zaustaviti u klasičnim toplicama ili se pak umočiti u Varaždinsko jezero. Ono je već godinama omiljeno kupalište koje tijekom vrućih ljetnih dana pruža ugodno osvježenje nogama umornim od vožnje bicikla.