1. DE
  2. ENG
  3. SLO
  4. HRV
Instrument pretpristupne pomoći SI EU HR

Gdje se nalazim: Početna » Biciklističke trase

Biciklističke trase

Murska i Dravska trasa idealno su mjesto za vaš odmor i osvježenje. Na ovom mjestu izaberite želite li voziti murom ili dravom.

Dravska biciklistička trasa (R1)
Dravska biciklistička trasa (R1)

Vožnja biciklom uz rijeku Dravu uistinu je nešto posebno. Dravska biciklistička staza, koja ima međunarodnu oznaku R1, je po prirodnim ljepotama i kulturnoj raznolikosti jedna od najljepših biciklističkih staza u Europi. Neka vas rijeka Drava prati u biciklističkim užicima i naporima u većini staza od njenog izvora u Italiji, preko austrijske Koruške u Sloveniju i Hrvatsku.

Spaja vožnju kroz netaknutu prirodu i urbano okruženje. Štoviše, na toj važnoj rijeci je nastalo najstarije slovensko mjesto Ptuj, njen kej predstavlja jedno od najživahnijih mjesta u Mariboru, poseban utisak daje Varaždin s svojom bogatom poviješću i Čakovec - mjesto po mjeri čovjeka s očuvanih baroknim zgradama. S brojnim zanimljivostima ne zaostaju ni manja mjesta, koje Drava prolazi na svojem zavojitom putu. Staza završava u mjestu Legrad. Na stazi ćete imati mogućnost posjetiti različite muzeje, crkve i gradove te doživjeti brojne tradicionalne proslave, koje pokazuju mnoge stare običaje, koje ne namjeravamo zaboraviti. Radi biološke raznovrsnosti su uz Dravu svoje mjesto našli brojni parkovi prirode, koji svoje biljno i životinjsko bogatstvo nude svima koji bi ih željeli vidjeti i iskusiti osobno. S biciklom se možete zaustaviti na obroncima šuma, šumskim čistinama i na nasipima koji svjedoče čarobnom osjećaju mira. Razgledajte brojne kulturne i prirodne znamenitosti u blizini biciklističkih staza te se okrijepite tradicionalnim lokalnim specijalitetima uz koje ne smije izostati čaša dobrog vina iz vinograda koje ste promatrali prilikom vožnje bicikom. Možete se zaustaviti uz neku od termi i priuštiti si dan uživanja. Staza prolazi po uređenim biciklističkim stazama i manje prometnim lokalnim cestama. Staza je primjerena za sve rekreativne bicikliste. Zbog različitih vrsta podloga preporučljiva je upotreba treking ili brdskih bicikla.

Murska biciklistička trasa (R2)
Murska biciklistička trasa (R2)

Murska biciklistička staza je poznata kao jedna od najljepših biciklističkih staza u tom kraju. Možete očekivati laganu vožnju s obiljem kulinarskih užitaka uz čarobnu krajolik rijeke Mure. Neka vaša očekivanja budu visoka, na kraju ćete shvatiti da ste dobili više nego što ste uopće mogli zamisliti. Staza od vas zahtijeva samo da uživate u srdačnoj dobrodošlici, odličnoj kulinarici, zelenom krajoliku okruženom poljima i beskonačnim livadama, tajanstvenim šumama, opojnim vinogradima....

Tijekom vožnje biciklom otkriti ćete korak po korak bogatu povijest regije, njenu kulturu, prirodu i ljude. Ako se odlučite pratiti označenu biciklističku stazu, ona će vas voditi mimo mnogih kulturnih i prirodnih znamenitosti, a istovremeno će vas, kao aktivne sportaše, možda primamiti i mogućnosti neke druge vrste rekreacije koje se nude usput. Bez dvojbe nećete htjeti propustiti kušanje lokalnih kulinarskih specijaliteta i odličnih vina, vrlo poznatih i cijenjenih ovdje, ali i u inozemstvu. A budući da ste ipak na dopustu, priuštite si koji dan opuštanja u termalnoj vodi i iskoristite njezine blagotvorne učinke.

U Hrvatsku…
U Hrvatsku…

Biciklistički put s obje strane rijeke, naravno, ne završava u Sloveniji. Vodi vas u susjednu regiju Međimurje, gdje imate veće mogućnosti izbora staza. Možete ostati u neposrednoj blizini rijeke Mure, gdje prevladavaju prirodne znamenitosti i time se također određen dio staze vozite kroz Regionalni park prirode Mura-Drava. Ili se možete odlučiti za stazu, gdje ćete se više upoznati s kulturnim znamenitostima prostora. Bez obzira koju stazu odaberete, biti ćete iznenađeni gostoljubivošću i skromnošću domaćina, odličnom kulinarikom i prirodnim ljepotama, zbog koje je Međimurje i dobilo ime cvjetnjak Hrvatske. Staza završava u mjestu Legrad, gdje se Mura izljeva u Dravu. Staza prolazi po uređenim biciklističkim putevima i manjim lokalnim cestama i primjerena je za sve rekreativne bicikliste. Zbog različitih vrsta podloga preporučljivo je upotreba treking ili brdskih bicikla. Biciklistička staza u Sloveniji vas vodi po lijevom i desnom nasipu Mure te se nastavlja u Hrvatsku.

Lijevom obalom…
Lijevom obalom…

Tijekom vožnje biciklom lijevom obalom cijelo će vas vrijeme pratiti melodični prekmurski govor. Nekada je to bio samostalni jezik pa gost koji ga želi razumjeti, a nije vičan tom narječju, i danas mora uložiti dosta truda. Biciklističkim putovima krenut ćete iz austrijskog Sicheldorfa, a oni će vas dalje voditi prema Lendavi. U međuvremenu će vam put ponuditi još mnogo prilika, zavoja ili odvojaka pa ga možete prilagoditi svojim željama i potrebama. Muru na toj trasi možete prijeći u više točaka i za to upotrijebiti klasične mostove kao i manje uobičajeni način prelaska na splavi.

Desnom obalom…
Desnom obalom…

Na desnoj obali rijeke Mure u Sloveniji se nalaze Štajerska i Prlekija. Biciklistički put vodit će vas sve od austrijske granice na sjeveru do hrvatske granice na jugu. Ako vam se učini da ste konačno počeli razumijevati Prekmurce, s ove ćete strane priču moći započeti ponovo. Mura je, naime, kroz povijest odigrala važnu ulogu razdvajanja koja se možda najbolje iskazuje narječjima koje ovdje ljudi govore.